Fűmagok a kertbe

Vásárlás kategóriák szerint

Fűmagok: 26 termék

Szűrő

Az árak az ÁFÁT tartalmazzák

A Bloomling kínálatában mindent megtalál, ami az egészséges és erős gyephez szükséges, a gyepmagoktól kezdve a gyepszőnyegkészítő segédeszközökön át a speciális gyeptrágyákig.

A gyepek 1 x1-je - Bloomling

Gyepen fűfélékkel sűrűn borított területet értünk, amelyet rendszeres öntözéssel, trágyázással és nyírással hoznak létre. Ha a területet kevésbé ápolják, virágok és fűszernövények nőnek rajta, és a gyep lassan rétté alakul. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres gondozás előfeltétele a gyep fenntartásának.

Nem minden gyep egyforma - különböző gyeptípusok

Használati gyep
Ez a gyeptípus valószínűleg a legelterjedtebb. Univerzális gyepnek is nevezik, jellemző rá a magas lépésállóság, a kiváló regenerálódó tulajdonságok és a talajban nagyon jól gyökeret eresztő fűfajták magas aránya. Ez azt jelenti, hogy ellenáll a mindennapos igénybevételnek.

Árnyéktűrő gyep
Ezt a gyepet - ahogy a neve is mutatja - a kert árnyékos területeire szánják. Olyan speciális fűfajtákból áll, amelyek a hagyományos fajokkal ellentétben árnyékban is jól érzik magukat.

Díszgyep
Legfontosabb feladata, hogy szép legyen. Főleg előkelő területeken található, és nagyon finom szálú fűfajtákból áll. Ezek adják szép, egységes megjelenését. A híres angol gyep a díszpázsit egyik legjobb példája.

Melyik pázsit ideális számomra?

A kérdés alapvetően a következő: használati gyep vagy díszgyep legyen? Az, hogy melyik gyep az ideális az Ön számára, számos tényezőtől függ. Számos szabadtéri tevékenységhez, és különösen, ha gyerekek szaladgálnak, a használati gyep az ideális választás. Ez strapabíró, tökéletesen puha, tartós felületet biztosít a játékhoz és a bulizáshoz. Ha viszont az Ön kertje esztétikai szempontból kialakított díszkert, akkor a díszgyep a legjobb választás. A díszgyep azonban sokkal több karbantartást igényel, mint a mindennapi használatra szánt gyepek. Ráadásul nem szabad rálépni, mert az tönkreteszi a finom fűszálakat.

Új gyep telepítéséhez a következőkre van szükség:

A szép gyep a megfelelő talajjal kezdődik. Az ideális talajnak laza, jó tápanyag- és víztároló képességűnek kell lennie - például humusztartalmú homokos vályognak. Továbbá az 5,5-6,5 közötti, enyhén savas pH-érték az ideális. Ha az Ön talajának pH-értéke nem felel meg ennek, javasoljuk, hogy ültetés előtt meszezze azt. A talaj pH-értékét egy speciális tesztkészlettel könnyedén megállapíthatja.

A napos helyekre használhat hagyományos gyepmagokat, árnyékos helyekre azonban speciális árnyéktűrő gyepet érdemes ültetni. Ez olyan fűfajtákat tartalmaz, amelyek kevesebb napfény mellett is jól érzik magukat.

Vetés előtt célszerű ásónyomnyi mélyen felásni a talajt, eltávolítani a köveket és a gyökereket, és esetleg talajjavítót, például humuszt adni a talajhoz. Ezután egy gereblyével ki kell egyenlíteni a talajt, és enyhén lábbal letömöríteni, ha szükséges és süppedős.

A gyep elvetése előtt óvatosan gereblyézze be a talajba a speciális gyeptrágyát. Fontos: A vetés után enyhén gereblyézze bele a magokat, hogy ne fújja el őket a szél. Az esetleges enyhe hengerlés javítja a magvak talajjal való érintkezését, és biztosítja, hogy jobban felszívják a nedvességet.

A vetést követő első három-négy hétben a rendszeres öntözés elengedhetetlen a jó csírázáshoz és a gyep egészséges növekedéséhez. A palánták kiszáradásának megakadályozása érdekében az időjárástól függően naponta többször is öntözze meg az elültetett területet. Amikor a fűfélék elérik a 6 és 10 cm közötti magasságot, esedékes az első fűnyírás. Mindig ügyeljen arra, hogy a gyepet ne vágja 5 cm-nél mélyebbre, és a nyírás után távolítsa el a nyesedéket.

Hogyan tartsa szépen a gyepet?

A rendszeres gondozás előfeltétele a gyep fenntartásának, hogy egészséges és szép maradjon. Ehhez a következő pontokat érdemes figyelembe venni:

Öntözés
A rendszeres öntözés elengedhetetlen a szép és egészséges gyephez. Az, hogy milyen időközönként van erre szükség, elsősorban az időjárástól függ. Ha a gyepre lépve a lábnyom láthatóan megmarad, a gyepnek vízre van szüksége. Öntözéskor természetesen arra is ügyelni kell, hogy ne vigye túlzásba, mert a pangó víz barna foltokat okozhat. Általános szabályként elmondható, hogy jobb hetente egyszer vagy kétszer bőségesen öntözni, mint minden nap egy kicsit.

Trágyázás
A trágyázással különböző tápanyagokat juttatunk a talajba, amelyek különböző módon befolyásolják a növények anyagcsere-folyamatait. Rendszeres tápanyagellátás szükséges a gyep életerejének fenntartásához. A műtrágyázás esedékessége a felhasznált műtrágyától és a gyephasználattól függ. Mindenesetre legalább egyszer tavasszal és egyszer ősszel egy speciális, lassan oldódó műtrágya kijuttatása ajánlott. Erre a célra ajánlatos szórót használni, mivel így elkerülhető a műtrágya túladagolása, ami kiégetheti a füvet.

Fűnyírás
A gyep rendszeres nyírása különösen sűrűvé teszi a gyepet. Ez biztosítja azt is, hogy a gyepfű optimálisan elágazódjon. A jól karbantartott, erősen növő gyepet öt-hét naponta ajánlatos nyírni.

Levegőztetés
A vertikulálás serkenti a fű gyökereinek növekedését és eltávolítja az elhalt gyepszőnyeget. Így ez is fontos művelete a szép és ápolt gyep fenntartásának.

Ha minden erőfeszítése ellenére hézagok keletkeznek a gyepen, ezeket gyorsan és egyszerűen pótolhatja újravetéssel.

Ha ezeket a pontokat betartja, gyakorlatilag semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy füve egészségesen és erőteljesen növekedjen. A Bloomling megbízható partnere az álmai gyepéhez vezető úton, és mindent kínál, amire a gyep elvetéshez és a gyepápoláshoz szüksége van, a gyepmagtól kezdve a gyeptrágyán át egészen az öntözőrendszerekig.