Microzöldek – a kis zöld csoda

Microzöldek – a kis zöld csoda

Mikrozöldek - kis csodanövények az ablakpárkányról

Mikrozöldek - erről beszél mindenki... A városi kertészkedés által hatalmassá tett apró kis növények egyre több konyhában jelennek meg. A mikrozöldek nemcsak ízletesek, nagyon szépek is, és tele vannak értékes tápanyagokkal.

Mik is azok a mikrozöldek pontosan?

A mikrozöldek csírák, azaz néhány napos növények. Mivel ezek még kicsik és - többnyire legalábbis - zöldek, mikrozöldeknek hívják őket.

Ezek a fiatal növények még magukban hordozzák az összes növekedési energiát, és jelentősen gazdagabbak fehérjében, nyomelemekben és vitaminokban, mint felnőtt társaik. Emiatt szuperfoodnak is számítanak.

A hajtásokkal ellentétben a mikrozöldek kicsit tovább nőnek, és lédús zöld leveleket fejlesztenek, mielőtt betakarítják őket. A mikrozöldeket másképpen fogyasztják el, mint a gyökér nélküli hajtásokat.

A mikrozöldek nevelése

A mikrozöldekkel a legkisebb helyen is megvalósíthatja a saját zöld kertről dédelgetett álmát – sőt az év bármely szakában teheti. Többféle zöldség létezik, amely alkalmas mikrozöld termesztésére. Ezek az általában olyan gyorsan növő fajták, mint a brokkoli, a rukkola, a hajdina, a vörös káposzta, a retek, a turbolya és a saláta, de például a cékla is rendkívül népszerű.

A magokat egy éjszakán át kell áztatni, majd jó sűrűn csíráztatótálcára vetni. A mikrozöldek termesztésekor különös figyelmet kell fordítani a megfelelő nedvességtartalomra. A magokat legjobb szórófejes palackkal spriccelni öntözés helyett, mert a túl sok nedvesség, valamint a túl hűvös hely gyorsan penészesedéshez vezet.

Különösen nagyszerű: Nem kell egy magfajtára korlátozódni, több fajta is csíráztatható együtt. Csak arra kell ügyelni, hogy az egyes fajták csírázási ideje a lehető leghasonlóbb legyen. Nyugodtan próbáljon ki különböző keverékeket, amíg meg nem találja az Önnek legmegfelelőbbet.

A mikrozöldek felpezsdítik a konyhát

A mikrozöldek nemcsak magas tápanyagtartalmukkal inspirálnak, intenzív ízükkel is. A gyakran fűszeres, sőt csípős íznek köszönhetően a kis növények fűszerezésre is alkalmasak.

Alapvetően a csírákat mindig közvetlenül étkezés előtt kell betakarítani, mivel nagyon érzékenyek. Nemcsak saláták ízletes köreteként használhatóak fel, az egyszerű szendvicsektől az egzotikus pörköltekig sokféle ételhez is hozzáadhatóak. Gusztusos formájuknak és erőteljes színüknek köszönhetően minden tányéron jól mutatnak, igazi vizuális fénypontot jelentenek.

Sok sikert és jó étvágyat kívánunk!